Είναι παντού. Ρέπλικες ολόκληρων πιάτων τόσο περίτεχνα φτιαγμένες στην εντέλεια, που πρέπει να πλησιάσει κανείς πολύ κοντά για ν’ αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για πραγματικό… «πλαστικό» φαγητό.

Plastic food 1
Σου ‘ρχεται να τ’ αρπάξεις να τα φας! Oh wait, nooo, it’s plastic!

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι ρέπλικες φαγητού, οι οποίες ιαπωνιστί είναι γνωστές ως sampuru χρησιμοποιούνταν ως  διακοσμητικά είδη για το σπίτι Σήμερα αποτελούν μια βιομηχανία εκατομμυρίων γιεν ενώ παράλληλα, έχουν αναχθεί και σε μια μορφή τέχνης γι’ αυτό και συχνά διοργανώνονται σχετικές εκθέσεις και διαγωνισμοί. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν το καλούπι να φτιάχνεται με βάση το πραγματικό φαγητό στο εργοστάσιο, αλλά στη συνέχεια βάφεται στο χέρι κάτι που απαιτεί μεγάλο ταλέντο και μακροχρόνια εξάσκηση.

Plastic food 3-
Δεν είναι καταπληκτικά;

Οι εστιάτορες στην Ιαπωνία είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι και εκατό δολάρια το πιάτο προκειμένου να «πλαστικοποιήσουν» το μενού τους! Εύλογα διερωτάσαι γιατί δεν πληρώνουν καλύτερα έναν επαγγελματία φωτογράφο ή food stylist. Με μερικές όμορφα ρετουσαρισμένες φωτογραφίες θα μπορούσαν κάλλιστα να δελεάσουν τους περαστικούς με μικρότερο κόστος. Μάλλον ναι. Mόνο που όταν καθιερώθηκε η παράδοση των sampuru τη δεκαετία του ’30, οι φωτογραφίες ήταν ακόμη ασπρόμαυρες! Και μπορεί η έγχρωμη φωτογραφία να έχει μπει στη ζωή μας εδώ και δεκαετίες αλλά οι βαθιά ριζωμένες παραδόσεις δύσκολα σπάνε, ακόμη και στη χώρα που τα μωρά γεννιούνται με μια Nikon ή μια Canon στο χέρι!

Plastic food 2
Στην Kitchen Town θα βρεις τα πάντα σε πλαστικές ρέπλικες

Τα sampuru είναι και μια πολύ καλή ιδέα για σουβενίρ, στον δρόμο Kappabashi-dori του Τόκυο γνωστό και ως «Kitchen Town», θα τα βρεις σε ό, τι μορφή μπορεί να βάλει ο νους σου, από μπρελόκ και usb μέχρι θήκες για iPhone!